Paas klok

Kerkklokken – Rome – Pasen – Frankrijk

Het begon op (witte)donderdag: 1 april. En nee, het was geen 1-april grap. Om 11.00 uur was Marcel gereed om zijn eerste interview van die dag te beginnen. Hij richt zich dan op het klokkengebeier dat om twee minuten voor en twee minuten na het hele uur klinkt. Het was een doodse stilte. Dus toen is hij maar begonnen. Tot onze verbazing ook geen gebeier om 12.00 uur enzoverder enzoverder.

Is er wellicht onderhoud aan de klokken?

Zaterdagochtend was ik al vroeg op pad. Een bestuursvergadering van de wandelclub in Mirepoix om 09.30 uur. Per toeval zag ik Claude Baby. Een goede kennis uit het dorp en verantwoordelijk voor o.a. de kerkklokken.

Ik vroeg hem of er iets mis was met de klokken? Hij barstte uit in een bulderende lach.

Maartje, je weet toch dat alle kerkklokken in Frankrijk op de donderdag voor het Paasfeest naar Rome vliegen. Ze worden er gezegend en komen op eerste Paasdag, gevuld met de paaseieren, terug. Natuurlijk gaat dat echt niet meer zo, maar de klokken zwijgen wel.

In gewone tijden zijn we met Pasen altijd in Nederland. Vorig jaar waren we voor het eerst in lange tijd dus in Frankrijk, we mochten tenslotte niet reizen ivm Covid-19.

De klokkenstilte is ons toen niet opgevallen…..

Maartje


Origine des cloches de pâques