Eigengemaakte abrikozenjam

Een pan vol abrikozen

Een pan vol abrikozen

Bij de supermarkt hadden ze een mooie aanbieding. Er was een kratje met vijf kilo abrikozen voor zes euro. We hebben dat gekocht om er jam van te maken.
Eerst hadden we een discussie over de hoeveelheid suiker. Kort door de bocht gaat er zo’n kilo suiker per kilo fruit in een jam, maar dat vonden we toch wel een hoop suiker. Daar zou je dik van worden of blijven..
We hebben dus wat minder suiker gehaald.
Het kratje paste niet in het boodschappenwagentje en viel bijna om maar uiteindelijk kwamen we thuis met een rugzak vol boodschappen en een kratje fruit.

Goed roeren

Goed roeren

We hebben de abrikozen gewassen, in twee├źn gesneden en ontpit. Toen hadden we nog 4,5 kilo over. Dat hebben we in een grote pan gedaan, want het was een berg fruit, en we zijn het gaan koken. Dat moet je rustig doen en vaak roeren. Maar dat deed ik kennelijk niet goed genoeg want het brandde aan en omdat ik geen stukjes zwart in de jam wilde hebben moest ik de fruitprut eruit halen en de pan schoonmaken.
Daarna hebben we de jam in wording in twee Creuset braadpannen gedaan omdat die minder snel aanbakken. Ik heb de abrikozen gepureerd voor de jam, voor een compote is het leuk om stukken fruit te hebben maar in een jam niet want dan heb je een halve abrikoos op je boterham.
Uiteindelijk heb ik 2,5 kilo suiker in de twee pannen gedaan, met wat citroensap, en toen hebben we dat laten inkoken tot de thermometer 100 graden aangaf en de jam bij de lepel test goed stevig bleef (dan laat je een beetje jam op een koud bordje vallen en kijk je naar de reactie, als het te vloeibaar is ben je nog niet klaar).
Daarna hebben we wat potten met kokend water schoongemaakt en er jam in gedaan.

Jam voor een weeshuis

Jam voor een weeshuis

Nu hebben we abrikozenjam voor de rest van het jaar. We moeten maar wat potjes weggeven en de grote plastic bak is bedoeld voor bij de yoghurt.

Geef een reactie