Bordeaux

Ik heb het enorme voorrecht af en toe te worden uitgenodigd voor een wijn diner in Bordeaux. Dat komt omdat ik over wijn schrijf en er elke twee jaar een diner is voor de internationale pers tijdens de Vinexpo.

Zo ben ik twee maal op Mouton Rotschild geweest, een keer bij Lafitte Rothschild en een ander evenement op Château Haut Brion met de prins van Luxemburg, Robert Clarence Dillon.

Dit keer was het diner op Château Margaux, omdat daar een nieuwe kelder ruimte door architect Norman Foster werd geopend. Maartje mocht deze keer mee en we warden met een bus uit Bordeaux naar het chateau gebracht, beiden keurig in avond kleding.

Er was een grote tijdelijke ruimte achter het château gemaakt voor honderden gasten. Guy Savoy was de chef kok en er waren wat interessante wijnen.

Wij zaten aan tafel met Philippe Sereys de Rothschild en zijn vriendin, de actrice Carole Bouquet. Philippe is no de baas van het wijngoed Rothschild na het overlijden van zijn moeder Philippine. De baronesse was een actrice die een Rothschild had getrouwd. Philippe combineert de naam van zijn vader en die van zijn moeder en het familie bedrijf.

We waren het hele weekeinde in de stad. Eerst hadden we Emma bezocht in de Ariège en daarna gingen we bij Hans en Siranouche langs omdat het haar verjaardag was.

We hadden maanden geleden al geboekt omdat Bordeaux vol zit rond de Vinexpo en de prijzen door het dak gaan. We gingen terug naar een soort hotel waar we een keukenhoek hadden en niet dagelijks door schoonmakers werden gestoord.

Het hotel ligt vlak bij de kades in de Chartrons wijk. Vernoemd naar een Kartuizer klooster, was deze wijk lang het centrum van de haven overslag toen Bordeaux nog een grote handelsrol speelde. Daarna zijn de hangars in onbruik geraakt en werd de achterliggende wijk een soort “zone” voor krakers, junkies en anderen.

De kade is gerestaureerd en er is nu een heel mooi waterkant vanaf het centrum tot de Chaban Delmas brug. De hangars zijn verbouwd en daar zijn nu factory outlet stores, restaurants, een evenementen gebouw en parkeer garages op het dak.

De wijk er achter wordt nu steeds leuker, met winkel straatjes, nieuwe en moderne complexen en gerestaureerde oudbouw. We zouden er best kunnen wonen, vooral met uitzicht op de rivier. Wie weet komt het er eens van.

We moeten dan wel opschieten want in 2017 is er een nieuwe hoge snelheidslijn tussen Bordeaux en Parijs die de reistijd tot twee uur terugbrengt van meer dan drie uur nu. Dan zou je bijna dagelijks kunnen pendelen..

Veel van mijn huidig werk zou ik ook vanuit Bordeaux kunnen doen, ik moet er wel wat klanten bij hebben en we moeten dan natuurlijk wel even een huis vinden, en voor kopen heb je geld nodig en voor huren heb je vaak een vast contract nodig….Details, details.

 

Geef een reactie