Forel en everzwijn

Vanmorgen liep ik mijn draf rondje voor de conditie en zo en op de terug weg zag ik iets in de greppel liggen. Ik had mijn lenzen niet in en geen bril op en dacht eerst dat het een jerrycan was of zo. Maar bij nader kijken had het haren…er lag een aangereden everzwijn in de greppel.

Er zijn hier veel zwijnen en herten en de lokale jachtvereniging is vaak druk. Zelfs tot in het dorp staan er dan borden “Chasse en cours” en lopen er mensen met geweren rond. Wel met oranje hesjes en petten, maar toch.

Het is mooi weer vandaag en we gingen in de ochtend naar Lavelanet omdat er op vrijdag markt is. Normaal gaan we op maandag naar Mirepoix en we kennen nu ook de vrijdag markt van Foix met de Nederlandse kaasboer.

Lavelanet is geen mooi stadje. Behalve dat Fabien Barthez er is geboren en er een grote Portugese gemeenschap is heeft het weinig om trots op te zijn. Het benen messen museum wellicht. Maar het ligt centraal en het heeft een grote markt.

Op een pleintje stond een groenteboer uit ons buurdorp Camon , met veelkleurige knollen en boerenkool, en we herkenden de oesterverkopers van de zaterdagavond markten op het kasteel van Lagarde. Ook een alternatieveling die een snaar instrument bespeelde en taarten verkocht.

In de overdekte markthal was een verkoper van geitenkaas die ook een klein bordje had waarop stond dat je voor de feestdagen zuiglam kon bestellen. Dat hebben we gedaan en op ongeveer 15 december ligt er een pakket van 7 kilo aan lamsvlees klaar bij een abattoir in Laroque d’Olmes.. Het is vacuum verpakt en kan in de vriezer. Ook was er een kippendame, beroemd in de buurt en in de streekkrant want ze heeft mobiele kippenhokken – de kippen zitten in een schuur die af en toe van plek verandert zodat ze vers groen hebben…Maar ze was zo diep in haar boek verzonken dat het even duurde voor ze door had dat we een kip wilden kopen en 12 eieren. Er waren meerdere poeliers met kip, eend en duif. Verder op de markt een Portugese stand met baccalau en andere specialiteiten, een slager met dikke bloedworst en een verkoper van “Millas”, een soort polenta taart van “millet” – gierst.

Er stond ook een Aziatische man lange krab nems te bakken en we hebben daar afbak kroepoek gekocht (die doe je in hete olie en dan wordt het kroepoek).

Er was ook een man met een auto met open laadbak en daar stonden grote containers met water op. Hij kwam uit de bergen, hij zag er ook uit als een beer, een Baskische beer, stevig gebouwd en zwarte baard. Hij verkocht vis. Ik wilde een forel en hij nam een schepnet en viste er een forel uit en liet die aan mij zien of het goed was. Ik zij dat ik die vis nam en begon me af te vragen wat ik met een levende forel zou doen – ik had al een keer een probleempje toen ik levende fazanten vond bij een man waar ik wild had willen kopen . Maar plots pakte de beer een korte honkbal knuppel en gaf de vis een doodsklap..

Dat eten we vanavond.

 

Geef een reactie