Bubbels, bobbels, luchtbellen

Het begon een paar weken geleden. Het afwateringssysteem maakte overuren althans zo klonk het. Het is een oud huis met haar kwalen die soms van licht tot erger worden.

Een voorbeeld: als we een douche namen en het toilet op de begane grond werd tegelijkertijd doorgetrokken, dan ‘rochelde’ het toilet op de eerste etage. Erger nog als de wasmachine op datzelfde moment aan het spoelprogramma begon dan leek het of het huis tot leven kwam. We dachten dat er ergens in het binnenste van al die leidingen een grote luchtbel zat. Of er was een opstopping die ik (Maartje) probeerde te vermorzelen met liters chloorwater en schoonmaakazijn. Toen Marcel vorige week het toilet gebruikte toen leek het tot een vulkanische uitbarsting te komen. Op zo’n momenten realiseer je je dat het binnenste van het huis veel raadsels heeft.

Dus hebben we onze loodgieter Eric Garcia gebeld. Ik heb zo goed en kwaad als het ging uitgelegd wat er aan de hand was. Onze versie dan. Hij zei ‘maak je geen zorgen, ik kom zaterdag vroege avond langs’. Vroege avond werd tenslotte even voor achten toen zijn bekende busje voorreed. Hij wilde naar boven gaan om te kijken of het probleem in de badkamer lag. Maar stopte meteen op zijn schreden toen ik hem vertelde dat de ‘rochelende’ geluiden ook hoorbaar waren in het toilet en meer specifiek het kleine fonteintje. Hmmmm. Laat ik eerst maar eens kijken hoe het met jullie afvoerputje is gesteld. Afvoerputje? Yep, waar de afvoerleidingen uitkomen in de grote rioolbuizen. Het was me de afgelopen dagen al opgevallen dat het vochtig was rondom dat putje. Maar ja wat wil je het heeft gesneeuwd en veel geregend.

Eric maakte het putje open en toen was het zelfs voor mij duidelijk dat het putje tot aan de rand verstopt zat. OEF! Mijn eerste vraag was ‘wie is hiervoor verantwoordelijk’. Wie moet het opruimen. Hij zei dat wij dat zijn. Dus het gedeelte tot aan de hoofdbuis. Hij heeft het putje met emmertjes geleegd. Marcel scheen bij met een zaklantaarn en leegde de volle emmers in een ander putje. Het werd later en later en af en toe klonk er een ‘hmmm’. Eindelijk tegen tienen mocht ik de verschillende kranen openzetten om te kijken of het water wegliep. En OUI!

De ‘rochels’ zijn weg, zelfs als we de twee wc’s en de afwasmachine en de vaatwasser tegelijkertijd gebruiken.

Kijk als je de symptomen kent dan was het eigenlijk al geruime tijd duidelijk dat er een probleem was met de afvoer. Zoals het niet altijd 100 procent doortrekken van de wc beneden.

Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. We hebben weer iets geleerd.

De laatste dagen kregen we opmerkingen van veel mensen in het dorp dat we de riooldienst hadden kunnen bellen…en die komen ook binnenkort voor een inspectie.

Geef een reactie