Maartje test de druiven

Chablis, ma chère?

Maartje had een paar dagen vrijaf voor de grote drukte rondom de nieuwe economische outlook van de OESO en we hadden besloten naar Chablis te gaan. Dat ligt in het noorden van Bourgogne, minder dan 200 km van ons huis.
We hadden een gîte gehuurd in Maligny op de boerderij van meneer en mevrouw Jolly, die zelf ook wijn maken in de classificaties Chablis en Petit Chablis. De gîte was groot en schoon, ze lieten trots hun nieuwste druivenpluk machine zien voor de oogst die over een paar weken gaat beginnen. Die machine vervangt wel 40 plukkers en gaat door in de regen en in de avond.

Maligny is een klein gat met een groot château dat gerestaureerd wordt door particuliere eigenaars – momenteel een succesvolle plaatselijke wijn boer – maar vroeger woonde er adel.
Op de heenweg zijn we gestopt in Auxerre waar we een lunch hadden met Jean-Marie Marchal, een kennis uit mijn vorig leven die me heeft geholpen met verhalen in de streek. Daarna liepen we rond in de Middeleeuwse stad aan de Yonne rivier en zagen bruiloften bij het stadhuis (stijf Frans in kleding op straat terwijl door de ramen het ululeren klonk van gasten bij een paar dat kennelijk Marokkaanse of Algerijnse wortels had), en er was ook een trouwdienst in de kathedraal.
Op zondag was er in Chablis markt en we zijn naar Tonnere gereden, ook hebben we een wandeling door de wijngaarden gemaakt. Op Maandag gingen we naar het kaasstadje Epoises en reden we via het kanaal van bourgogne weer terug met een stop in Chitry waar we bij Olivier Morin wat wijn kochten.
De dinsdag hebben we gegeten in het restaurant van Daniel-Etienne Defaix, waar we ook wijn kochten, en we hebben geproefd en gekocht bij Stephane Moureau Naudet in de kelder. Moureau Naudet verkoopt zijn wijnen na twee jaar rijpen en hij is heel kieskeurig op de druiven en de selectie. Bij hem geen oogst machines maar groepen plukkers, eigenlijk liefhebbers die vakantie nemen om gezellig te plukken, te eten en te drinken.
De wijnen waren goed, ik mocht alleen maar proeven en spugen vanwege de autorit terug. We hadden de achterbank plat vanwege de vele dozen die nu nog steeds in de auto liggen.

Geef een reactie