Mandarijn

IJverig

Dit weekeinde zat Maartje gewoon op kantoor, net zoals de week daarvoor en de komende dagen, omdat de OESO de World Economic outlook op dinsdag gaat presenteren en dat hele document in twee talen pico-bello moet zijn, qua tekst en tabellen, en door allerlei personen en instanties goedgekeurd en becommentarieerd moet worden. Daarnaast is de vader van haar collega overleden dus die viel ook wat dagen uit.
Daarom zijn we dit weekeinde niet naar het Haringfeest van Dieppe en Fécamp geweest, als we in de drukte al plek hadden kunnen vinden voor de auto en wellicht een slaapplaats.
Ik ben wel op zaterdag naar een boot in de Seine gegaan, Peniche le Marcounet, waar VinSurVin een salon hield. De naam van de blog komt, denk ik, van de uitdrukking “vingt sur vingt” (20 uit 20) wat heel goed is (in de Franse scholen geeft men cijfers tot 20). Heb je het goed gehoord? Ja, twintig op twintig. De schrijver Fabrice Le Glatin was een leraar Engels met een liefde voor wijn en is nu een wijn schrijver. Ik heb hem op de boot gesproken, geloof ik, maar we hebben geen adressen of namen uitgewisseld, alleen gesproken over de Pomerol van Château Gombaude Guillot. Hij proefde truffel in die wijn, wellicht de 2006, ik niet maar wellicht eet ik niet vaak genoeg truffel.
Ik kwam er Daniel-Etienne Defaix tegen die me een aantal glazen van zijn heerlijke Chablis liet proeven (geen spuugbeker bij hem…). De oogst dit jaar is slechts 30 procent van het voorgaande jaar vanwege het weer enzo. Hij houdt de prijzen onveranderd, ondanks hogere kosten, en houdt angstvallig zijn trouwe klanten vast. Binnenkort gaat hij weer op tournee in Azië, hij is daar al 12 maal geweest maar de laatste vijf jaar niet.
Het gaat slecht op het platteland van Frankrijk, zei hij, met sluitingen van fabrieken en kleine winkels zoals de bakker, de enige taxi, enzovoort.
De laatste keer dat we in Chablis waren hebben we hem niet ontmoet maar wel wijn gekocht en toen zag Maartje een hele mooie poster. Die zat met plakband vast in het restaurant en hoewel ze het ons aanboden hebben we het laten hangen. Op de boot had Daniel-Etienne er een paar bij zich en ik ben er met een naar huis gegaan die ik voor Maartje in een lijst heb gedaan. Waar we het gaan ophangen is een later probleem.
Op zaterdagavond, toen Maartje eindelijk thuis kwam, hebben we in l’Industrie gegeten. Op zondag, wederom alleen, heb ik verder gewerkt aan foto’s maken met een zelfgemaakte licht reflector met aluminiumfolie, en wat werk voor de Nederlandse Vereniging voor Parijs en omgeving waar ik de interim-voorzitter ben. Volgend weekeinde halen we de Sint binnen en ik heb de website and Facebook pagina’s bijgewerkt en een verslag gemaakt voor de vergadering van maandag betreffende prijsopgaven van andere drukkers voor ons blad Onder Ons, en het invoeren van ons nieuwe logo.
Wellicht straks nog wat rennen.

Geef een reactie