Uitzicht

Uitzicht

Op maandag kwam ik terug thuis van Zweedse gym, na de ochtend te hebben gewerkt in de studeerkamer, en hoorde lawaai buiten. Ik liep naar de keuken met wat boodschappen en zag dat er een man in een van de kastanjebomen hing en daar takken aan het knotten was.
De bomen hadden al geen bladeren meer dus we zagen al wat van Parijs. In de zomer, wanneer de bomen vol zijn, dan is ons uitzicht beperkt tot die groene haag, tot er kastanjes in komen en dan vallen en dan worden de bladeren bruin en dan is er weer een doorkijk.
Maartje zei wel eens “eigenlijk zouden ze de bomen moeten kappen”. Zover gingen ze niet maar er staan nu slechts stammen voor ons raam en we kunnen onbelemmerd kijken naar La Défense, de Seine, de Tour Eiffel achter de Mont Valérien en daartussen de stadjes Le Vésinet, Chatou en Reuil Malmaison.
In dat laatste plaatsje, tegen de Mont Valérien aan, hadden Napoleon en Josephine een paleisje. Marie-Josèph-Rose de Tascher de ma Pagerie (roepnaam Rose) was geboren in Martinique in een “adelijke Franse créoolse familie” volgens Wikipedia. Ze werd daar Yeyette genoemd.
Er werd een huwelijk gearrangeerd met Alexandre de Beauharnais, ze volgde haar man naar Parijs en had twee kinderen met hem. De Beauharnais maakte zodanige militaire blunders in de strijd tegen de Pruisische troepen in de republiek Mainz (toen bezet door revolutionair Frankrijk) dat hij gevangen werd gezet en later onder de guillotine werd gelegd. Marie-Rose bezoekt de salons van de ‘high society’ en ontmoet de dictator Barras en later de dan opkomende militair Napoleon, die verliefd raakt.
Er was een fraai televisieprogramma over. Napoleon Bonaparte noemt haar Josephine, trouwt met haar, maakt haar keizerin en leeft in Malmaison met haar. Maar ze raakt niet (meer) zwanger. Bonaparte denkt dat het aan hem ligt maar nadat hij een Poolse adelijke dame blijkt te hebben bezwangerd begrijpt hij dat het toch aan Josephine ligt en ze scheiden zodat hij een ander –- niet de Poolse dame maar een Oostenrijkse prinses –- kan huwen om een troonopvolger te maken.
Enfin, uiteindelijk valt Napoleon en de prinses en zoon gaan terug naar Wenen. Josephine is dan al lang gestorven in Malmaison waar ze wilde blijven wonen maar waar haar Oostenrijkse opvolgster zat. Haar dochter Hortense is met Napoleon’s jongere broer Louis Napoleon Bonaparte gehuwd en werd koningin van Nederland. Malmaison is nu een museum met staatsie vertrekken, een rozentuin en park.
We zullen er eens heen gaan, het is niet ver.
Dat is wat anders dan een weekeindje gezellig heen en weer naar Nederland, overnachting in Mons waar de bediende van Brasserie Exelsior meteen een Rochefort 8 voor mij bestelde, een koffiebezoek bij Martine en Cor en daarna op bezoek bij Hille en Truus om te zien of de staaroperatie goed was gegaan (ja dus).

Geef een reactie