Bezoek aan de Garde Républicaine

Onze vrienden van de VIP (Vlamingen In Parijs) organiseerden een bezoek aan de Garde Républicaine op zaterdag 7 februari. Het is bijna traditie dat wij dan ook aansluiten bij hun activiteiten. Dus geen uitslapen op zaterdagochtend.

Om 09.45 zaten we in de RER naar Parijs. Het was een mooie heldere, ijskoude dag. Het verbaast me altijd weer hoe snel je in Parijs aankomt (mits de treinen rijden, natuurlijk)… Via een overstap (op Les Halles) op de metrolijn 7 waren we binnen 45 minuten op de plaats van bijeenkomst: 18 Boulevard Henri IV.

We werden van harte welkom geheten door Frederik Boriau, de sympathieke voorzitter van de VIP. We werden in twee groepen gesplitst, en na het vertoon van onze id-bewijzen en een snelle controle van onze tassen, gingen we naar binnen. Het is een mooi complex en als je er rondloopt waan je je niet in het centrum van Parijs.

Op het programma stond een bezoek aan het museum, waar je een overzicht kon zien van de verschillende kostumes en de geschiedenis in vogelvlucht van de garde. Daarna bezochten we de manege en de paardenstallen. Ja je leest het goed, paarden. Hier bevinden zich de paarden van de garde. Indrukwekkend hoor om deze edele dieren van zo dichtbij te bewonderen.

Zelfs hier is sprake van hiërarchie: de paarden van de officieren hadden een eigen stal. Dit in tegenstelling tot de paarden van de `gewone` soldaten, die stonden in kleinere afscheidingen in een groot gebouw. De rondleiding duurde in totaal 1.5 uur. Na afloop zijn we met een man of 9 gezamenlijk gaan eten bij het restaurant Les Remparts, een bistroachtige gelegenheid.

Onder het genot van een glas Cahors (2010) hebben we nog gezellig nagetafeld. Al met al was het een dag très sympa.

Geef een reactie